“Drengen fra Godhavn” af Ole Tornbjerg

For et par aftener siden blev jeg færdig med bogen “Drengen fra Godhavn” af Ole Tornbjerg, som jeg fik lov at læse og anmelde for Plusbog.dk. Bogen skulle lige bundfælde sig, inden jeg kunne forfatte en anmeldelse af den, for sikke en bog..

9788740019476

5_5

Titel: “Drengen fra Godhavn” | Forfatter: Ole Tornbjerg | Forlag: Politikens Forlag

ISBN: 9788740021745 | Udg. dato: 24-09-2015

Trettenårige Kalle Skjold pjækker fra skole for at tjene penge på slagteriet og for at bygge huler ude i lergraven sammen med vennerne. En forårsdag sker der noget, der forandrer hans liv for altid. Han bliver passet op af to mænd på gaden, de kommer fra børneværnet og tager ham med til drengehjemmet Godhavn. Uden yderligere forklaring.På Godhavn befinder Kalle sig pludselig i en barsk og lukket verden. Drengehjemmet styres med rå vold og rigide regler af den dæmoniske og karismatiske forstander Christian Bang, og mellem de halvtreds drenge, der er stuvet sammen på meget lidt plads, hersker et brutalt hierarki. Hver dag bliver en kamp for overlevelse, og det eneste, Kalle tænker på, er at komme væk og hjem til sin mor. Men prisen for at træde ved siden af er høj. Drengen fra Godhavn er en roman, der er inspireret af virkelige hændelser i 1960’erne på drengehjemmet Godhavn ved Tisvildeleje i Nordsjælland. Det er en barsk og gribende fortælling om at finde modet til at se sig tilbage når alt, hvad øjet møder, er skamfuldt.

Ud fra bagsideteksten syntes jeg, bogen lød spændende og som en bog jeg ville finde interessant.
Jeg skulle lige ind i fortællingen til at starte på, da det er en hel anden tidsalder og mennesker, end jeg er vant til, men da først jeg kom ind i den, var bogen næsten ikke til at slippe.

Fortællingen er skrækkelig og alligevel så fascinerende. Selve fortællerstilen hvor vi med det samme fatter sympati for lille Kalle fra sine fattige men trygge kår, der pludselig rives midt over og får en helt anden og barsk verden. Vi kan ikke andet end føle for den lille fortabte dreng.

Sproget i bogen er levende og beskrivende, så man næsten er med på stedet hele vejen. Bogen skrider fremad i et fint tempo så læseren er med, men hverken kedes eller der springes for let hen over noget. Vi er med, forstår og kan følge med. Fortællingen er i bund og grund forfærdelig – alt for lille dreng rives ud af sine trygge rammer for at skifte livet ud med tæsk, ondheder og mangel på kærlighed og tryghed – og der er så meget alvor iblandet historien, at den undervejs skulle have lov at bundfælde sig inden jeg kunne læse videre og finde ud af hvad der sker med Kalle.

Absolut en anbefalelsesværdig bog – men læs den mens du har god tid og forbered dig på en skrækkelig historie på den fantastiske måde!

1 tanke om ““Drengen fra Godhavn” af Ole Tornbjerg”

  1. Pingback: "Der kommer en dag" (miniserie på TV2) - Bogfinkens bogblog

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.