“Sandheden om Amelia” af Kimberly McCreight

Hende Jensen blog - boganmeldelse af "Sandheden om Amelia" af Kimberly McCreight

5_5

Titel: “Sandheden om Amelia” | Forfatter: Kimberly McCreight | Forlag: Lindhart & Ringhof

ISBN: 9788711353240 | Udg. dato: 08-04-2014

Kate, alenemor og ambitiøs partner i et advokatfirma i New York, får en dag et bekymrende opkald fra sin teenagedatters privatskole. Amelia har snydt og er blevet bortvist. Kate skal hente hende med det samme, men da hun når frem til skolen, bliver hun mødt af en ventende ambulance og en chokerende besked: Amelia er død.
Skolens og politiets forklaring er, at Amelia har begået selvmord ved at springe ud fra skolens tag, men da Kate senere modtager en anonym sms – Amelia sprang ikke – beslutter hun sig for selv at finde sandheden. Hun søger efter spor på de sociale medier, i e-mails og sms’er for at rekonstruere Amelias liv og de begivenheder, der førte op til den skæbnesvangre dag, men intet kunne have forberedt hende på det, hun finder

Fra første side er man som læser draget. Vi følger den hårdtarbejdende mor, Kate i sit livs værste mareridt. Fra at knokle på sit arbejde hos det altid hektiske advokatfirma, til at vide der er problemer på datterens skole og så til at stå i enhver forælders værste mareridt hvor barnet har begået selvmord, og ikke mindst skulle håndtere det, og komme videre…

Samtidig følger vi i små afsnit Amelia, i tiden der leder op til hendes død, og kommer på første parket ind og opleve hvordan det er at gå fra at være en almindelig topkarakter-elev med gode venner og en god dagligdag, til mobning, grusomheder, ydmygelse – og til slut, døden.

Kate og Amelia er to yderst sympatisk beskrevne personer, vi som læsere øjeblikkeligt kommer ind og holder af. Vi er med og føler hvad de føler og gennemgår. Vi er der til at knibe en tåre, da Amelia findes død og til at ønske at bede Amelia lade være med at gå med i Skaderne. Vi hepper på, at hun vender om og forlader klubben, ligesom vi føler et sug da hun får sit hjerte knust. Vi gisper, da vi finder ud af hvad der egentlig skete i Amelias sidste øjeblikke, og vi sørger sammen med Kate. Vi er til stede, da vi lærer sandheden om Amelia.

Sproget og selve historien er nutidig og nem at følge med i. De små tilbageblik og skiften mellem fortællerpersoner fungerer godt, og lader brikkerne langsomt falde på plads.
En stor ros til forfatteren skal lyde, da man ikke regner plottet ud, før vi når enden. Forfatteren har gjort sit ypperste for at give os en komplet historie inden vi lærer sandheden om Amelia. Selv om historien er lang, bliver den på intet tidspunkt langtrukken eller kedelig. Tværtimod er der et godt flow, og historien skrider godt fremad konstant.

“Sandheden om Amelia” er egentlig yderst aktuel, når man tænker over det. Bogen giver stof til eftertanke, både om hvordan teenagere egentlig har det med al det pres der hviler på dem, både fra dem selv, forældre, skole, men også omgangskreds og samfundet. Ligesom det giver stof til eftertanke, hvad der egentlig kan foregå i det skjulte og hvor stor betydning det kan have.

Ville Amelia være endt der, hvor hun gjorde, hvis nogen havde grebet ind? Hvis Skaderne ikke fik lov at foregå? Hvis Kate havde handlet anderledes fra starten? Hvis Amelia havde haft en komplet familie eller søskende? Bogen giver utrolig meget stof til eftertanke, men er også bare en læseoplevelse i sig selv.
Jeg vil klart anbefale “Sandheden om Amelia” til enhver!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.