Boganmeldelse af "Dronningens Dame" oig "Bastarden" af Anne-Marie Vedsø Olesen

Renæssance trilogi af Anne-Marie Vedsø Olesen

Boganmeldelse af "Dronningens Dame" oig "Bastarden" af Anne-Marie Vedsø Olesen

5_5

Titel: “Dronningens Dame” og “Bastarden” | Forfatter: Anne-Marie Vedsø Olesen | Forlag: Politikens Forlag

ISBN: 9788740020465 / 9788740019483 23-01-2015

Bøgerne er anmeldt for Plusbog

Frankrig, 1567. Den blodige religionskrig mellem katolikker og huguenotter raser. Selv om kong Karl IX er blevet myndig, er hans mor, Catherine af Medici, stadig landets reelle magthaver. Den unge, smukke og stridbare Madeleine de Montdidier kommer til Paris og bliver ansat som hofdame hos Catherine, men forelsker sig samtidig i huguenotternes gifte leder, Louis af Condé. Mens landet er på randen af opløsning, må Madeleine kæmpe for at overleve i det kyniske aristokratis politiske og erotiske intriger. Dronningens dame er på én gang en handlingsmættet og farverig roman fra én af europæisk histories mest dramatiske perioder og en tidløsfortælling om en kvinde, der må fægte sig vej frem gennem tilværelsen og kærligheden.

SPANIEN, 1569. Trekvart århundrede efter de kristnes endelige sejr over maurerne synes en vis ro og stabilitet at have indfundet sig under kong Philip II’s styre. Men reelt er landet stadig en sydende krudttønde af magtkampe og brutal intolerance mod alle som kan blot mistænkes for stadig at nære muslimske eller jødiske sympatier. Inkvisitionen farer frem med hård hånd, bødlerne og giftblanderne har travlt, kætterbålene flammer og frygten for et arabisk eller osmannisk tilbageslag er aldrig langt væk. Madeleine de Montdidier er efter med nød og næppe at være undsluppet religionskrigene i Frankrig nu søgt mod Madrid. Her hvirvles den unge kvinde ind i et giftigt spil mellem kongemagt, kirke og magtbegærlige intriganter, hvor ikke mindst hendes hemmelige kærlighedsforhold til kongens flamboyante halvbroder, Juan af Østrig, får afgørende betydning og kommer til at kræve al hendes handlekraft og skarpsyn. Både for hendes egen overlevelses skyld og for at beskytte det ufødte barn, kun hun selv kender faderen til.

Da jeg fik tilbudt denne renæssance trilogi, var jeg meget skeptisk. Jeg er normalt ikke til historiske fortællinger, der foregår for mange år tilbage. Alligevel var der noget, der fristede. Det var personen Madeleine de Montdidier – hendes karakter, beskrivelse og person, sammen med den følelsesmæssige del i bogen. Jeg blev fristet, og da først jeg havde læst den første side, var der ingen vej tilbage. Begge bøger blev slugt på under et døgn hver, hvor jeg hele tiden havde lyst til at læse videre.

Tiden, bogen befinder sig i undervejs, er ganske vist gammel og for mange år tilbage, heraf renæssance trilogi. Vi hopper med på en tur helt tilbage til da kønsroller var tydelige – kvinder havde ingen magt eller noget at sige. Det at Madeleine har lært at fægte og har mandsmod, er uhørt og vinder ikke mange point blandt de kredse hvor hun kommer. Hun er en stærk kvinde, det hersker der ingen tvivl om. Hun har mod og vilje, som de fleste misunder. Hun har også forståelse, indsigt og følelser, som gør hende til en fuldendt kvinde, der er interessant og i rivende udvikling hele tiden.

Sproget er levende, og alting beskrevet så godt, at vi som læser er med på første række, hele vejen. Vi gyser når der kæmpes, eller Madeleine må kæmpe og flygte, ligesom vi kniber en tåre når hjertet knuses, og smiler når hun vinder en sejr eller bruger sin kløgt.
Vi er så meget med, at jeg på et tidspunkt lagde bogen fra mig og tænkte; “den her renæssance trilogi ender dårligt, med det der lige skete!” – et hjerte blev knust, og jeg havde ikke lyst til at læse mere, for nu kunne intet da ende godt. Jeg genoptog dog læsningen, for at opleve endnu et vidunderligt kapitel folde sig ud og opsluge mig. Der er intet, der på noget tidspunkt når at blive kedeligt, for hele tiden søger Anne-Marie Vedsø Olesen, som den eminente forfatter hun er, for at historien drejer, til vi bliver forpustede af at forsøge at regne næste skridt ud. Vi må bare følge med i opslugt tilstand, og lade historien folde sig ud for os.

Jeg er meget imponeret over Anne-Marie Vedsø Olesen som forfatter, og jeg kan næsten ikke vente, til den tredje bog i denne renæssance trilogi bliver udgivet.

2 tanker om “Renæssance trilogi af Anne-Marie Vedsø Olesen”

  1. Pingback: Bogfinken - Krimimesse 2018 ~ boganmeldelser og bogsnak hos Bogfinken!

  2. Pingback: "Mordersken" af Anne-Marie Vedsø Olesen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.