“Ofrene” af Morten Brask

"Ofrene" af Morten Brask - boganmeldelse på Jensens bogblog

3_5

Titel: “Ofrene” | Forfatter: Morten Brask | Forlag: Politikens Forlag

ISBN: 9788740030624 | Udg. dato: 07-04-2016 | Sideantal: 169

Anmeldereksemplar fra Plusbog.dk

En sommernat i det indre København bliver en ung jurist overfaldet. En fremmed mand trækker hende ind i en port og voldtager hende.Det lykkes hende at komme hjem til sin kæreste og sammen anmelder de forbrydelsen. Alt i deres forhold forandres.Igennem kærestens øjne følger vi kvindens vej gennem retssystemet fra modtagelsen i voldtægtscenteret til den dag i Københavns byret, hvor sagen skal for en dommer. Vi ser hvordan sagen splitter hende ad, hvordan hun gradvist opløses under systemets granskende blik, men også hvordan vores fortæller bliver voldtægtsforbryderens andet offer og raser, sørger, kæmper for at forstå og besættes af længslen efter hævn. Ofrene er en dybt medrivende, intens og relevant læseoplevelse; en hvirvlende, tankevækkende malstrøm, et studie af skyld, krænkelse og offerliggørelse.

“Ofrene” er en barsk historie om hvad der sker efter en voldtægt. Hvem ofrene virkelig er og hvordan alt kan forandres både for personen, omgangskredsen og ikke mindst alt det, der kommer bagefter.

Historien er skrevet i forholdsvis korte kapitler hvor vi springer en del imellem om vi er inden hændelsen eller efter. Vi får historien fortalt gennem øjnene af manden i forholdet og får både en del fortid og en del aktuelt efter hændelsen. Selve måden at skrive på med alt det hvor vi springer fra fortid til aktuelt og omvendt, forvirrede mig en del, og jeg er ikke fan af den måde at fortælle på. Jeg havde i store dele af bogen svært ved direkte at kunne fordybe mig og blive helt fanget simpelthen på grund af fortællerstilen.

Historien er alle tre stjerner værd. Bogen får dem udelukkende på grund af historien. “Ofrene” har en hel fantastisk men voldsomt forfærdelig historie og det er den, jeg belønner. Alene bagsideteksten fik mig og gav mig lyst til at læse bogen med ærefrygt. Voldtægt er intet at spøge med, det er noget ingen fortjener. At læse om det og hvordan det påvirker ikke alene offeret, men også dennes omgangskreds og liv, det er skræmmende. Det sætter mange ting i perspektiv. Titlen på bogen er tankevækkende korrekt. Den fortæller, at der er mere end bare ét offer efter en sådan handling.

Opsummeret er det en god bog med en forfærdelig historie. Fortalt på en anden måde, ville den klart have fået flere stjerner for mig, for det fortjener fortællingen egentlig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.