"Tidens kløft" af Jeanette Winterson - boganmeldelse - Bogfinken bogblog

“Tidens kløft” af Jeanette Winterson

London. England. I finanskrisens kølvand .
Den ukuelige og magtfulde investeringsrådgiver Leo er overbevist om, at hans gravide kone, MiMi, bedrager ham med hans barndomsven, Xeno, og at det ufødte barn ikke er hans. Da pigen Perdita kommer til verden, får Leo i blindt raseri og sygelig jalousi sin nyfødte datter sendt væk over Atlanten. Her bliver hun fundet af barpianisten Shep og vokser op hos ham i de amerikanske sydstater.
New Bohemia. Amerika. Sytten år senere.
Perdita er ved at forelske sig i en ung mand, men der er meget, de ikke ved om hinanden og sig selv. Sammen sætter de sig for at løse mysteriet om Perditas oprindelse og læge gamle sår. Men kan det, man én gang har tabt, vindes tilbage, og kan tilgivelse bygge bro over tidens kløft?

"Tidens kløft" af Jeanette Winterson - boganmeldelse - Bogfinken bogblog

Sponsoreret indlæg – anmeldereksemplar fra forlaget

Bogfinken bogblog - 4 ud af 5

Titel: “Tidens kløft” | Forfatter: Jeanette Winterson | Forlag: Modtryk

ISBN: 9788771465181 | Udg. dato: 03-06-2016 | Sideantal: 305

I år 1616 døde William Shakespeare, og eftersom det her i 2016 således er 400 år siden, har man valgt at udgive nye versioner af nogle af hans skuespil. Det er kendt under “Shakespeare i et nyt årtusind” og de forskellige nyfortolkninger skrives af nogle af tidens største forfattere. Det er blevet kaldt “Det 21. århundredes største genfortællingsprojekt” i The Guardian.
“Tidens kløft” er således en genfortælling af “Vintereventyret” fra år 1611.

Bogen starter ud med en kort fortælling om den oprindelige historie, hvilket er en fordel for sådan en som mig, der med skam må berette, ikke at have læst de oprindelige skuespil af William Shakespeare.

I den oprindelige historie møder vi kongen af Sicilien, Leontes, og dronningen, Hermione. Derudover Leontes’ ven Polixenes. Hermione er gravid, men Leontes er fuld af overbevisning om at barnet ikke er hans, men tværtimod hans ven, Polixenes. Da barnet kommer til verden, sender Leontes det bort og efterlader Hermione til vanære.
I “Tidens kløft” udfyldes kongens rolle af Leo som er finansmand. Dronningen er en berømt fransk sangerinde, MiMi. Leontes’ ven Polixenes er Xeno, en speciel mand, der designer computerspil. Historien er den samme; Leo og MiMi er gift og de har sammen sønnen Milo. Hun venter parrets andet barn, men Leo er fyldt af jalousi og overbevisning om at barnet ikke er hans, men Xenos. Intet tyder dog på at han har ret, men da barnet kommer til verden, sender han hende alligevel på tværs af atlanten ud af deres liv, for at hun kan ende ved ham, han mener, er hendes far.
Det ødelægger MiMi og hun holder op med at synge.

"Tidens kløft" af Jeanette Winterson - boganmeldelse - Bogfinken bogblog

“Tidens kløft”

Der vil altid være for og imod det at genfortælle/nyfortolke en klassiker. Jeg har, som nævnt, ikke læst det oprindelige skuespil, og mangler derfor noget sammenligningsgrund, men for mig fungerede det udmærket. Jeg synes, der er blevet fortalt med stor respekt for det oprindelige værk, og historien matcher meget godt, det oprindelige udsnit, vi får lov at læse.

Sproget er levende og fortællingen flyder bare afsted. Forfatteren fortæller forrygende og som læser bliver det aldrig kedeligt eller langtrukkent. Der er mange aspekter i romanen som man kan fordybe sig i at tænke over, og mange temaer at tage fat på, bl.a. det overskyggende om tilgivelse.

Der er planlagt i alt 8 af den slags nyfortolkninger, og hvis de øvrige holder niveauet bliver det en interessant samling.
I øvrigt må jeg rose det grafiske. Bogen er holdt simpel, men virkelig gennemført udtryk.

"Tidens kløft" af Jeanette Winterson - boganmeldelse - Bogfinken bogblog

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.