"Bare en dag" af Gayle Forman - boganmeldelse - Bogfinken bogblog

“Bare en dag” af Gayle Forman

Allysons liv er præcis som hendes kuffert: pakket, planlagt og ordentligt. Lige indtil hun på den sidste dag i sin tre uger lange rejse rundt i Europa møder Willem. Han er alt det, Allyson ikke er, og han slår fuldstændigt benene væk under hende. Da han opfordrer hende til at droppe sine planer og tage med ham til Paris, er Allyson klar. Det ligner hende ellers ikke at være så spontan, men det fører til en dag med chancer, frihed, nærhed og forelskelse: et døgn, der forandrer Allysons liv.

"Bare en dag" af Gayle Forman - boganmeldelse - Bogfinken bogblog

Bogfinken bogblog - 5 ud af 5

Titel: “Bare en dag” | Forfatter: Gayle Forman | Forlag: Gyldendal

ISBN: 9788702185355 | Udg. dato: 04-05-2016 | Originaltitel: “Just one day”

Jeg elskede Gayle Formans fortælling om Mia og Adam i “If I stay”-serien (se mine anmeldelser her og her). Hun viste mig at hun kunne tryllebinde mig med sine ord og følelser. Hendes måde at skabe en dyb, rørende og tankevækkende fortælling på, gjorde med det samme klart for mig at jeg skulle læse mere fra hendes hånd. Derfor købte jeg “Bare en dag”, men den har fået lov at ligge et stykke tid. Det var med en smule ærefrygt jeg åbnede den, for jeg havde en stor forventning til bogen, ligesom jeg havde hørt meget godt fra alle kanter. Tænk hvis jeg så ikke havde kunnet lide den…. Den frygt var dog 100% ubegrundet, kan jeg roligt erklære.

“Han viste mig, hvordan man farer vild, og så lærte jeg mig selv at blive fundet igen.”

“Bare en dag” overtrumfer med flere mil de foregående jeg læste af forfatteren. I denne fortælling møder vi Allyson som er ude og rejse med sin veninde. Alt har været planlagt og veltilrettelagt ligesom hjemrejsen også er på plads og meget snarlig. Men så bryder skæbnen ind og Allyson møder ved et tilfælde Willem. Willem er alt det, Allyson ikke er – spontan, modig og klar til at vise hende en anden vej i hendes liv. Hun griber chancen, og kommer til at opleve et døgn, der viser hende alt det, hun ikke vidste hun manglede og som vil forandre hendes liv.

“Vi bliver født på én dag. Vi dør på én dag. Vi kan forandre os på én dag. Og vi kan forelske os på én dag. Alt kan ske på en eneste dag.”

Historien giver så meget mere end “bare” en kærlighedshistorie. Egentlig er den måske mere om at finde sig selv, end den er om en kærlighedshistorie. Allysons liv er styret en del af et gennemgående ønske om at uddanne sig til læge. Helt fra barnsben har alt handlet om det. Alt uddannelse, alle fritidsaktiviteter, alle kurser, alle karakterblade… Men Allyson bliver gennem oplevelsen med Willem tvunget til at finde ud af, om det egentlig er hendes ønske. Hun får åbnet øjnene for at skulle finde ud af hvad der er hendes egen identitet og fremtid.

“Der er stor forskel, Lulu, på at blive forelsket, og at være forelsket.”

Gayle Forman fylder os også med kærlighed. Hun får os til at tro på, at kærlighed ved første blik kan opstå, selv om vi skal arbejde på det. Willems person er meget tankefuld og kløgtig. Det giver en ekstra dimension til historien, som harmonerer fantastisk. Den rører mig og får mig til at tænke. Den får mig til at tro på kærlighed mellem to, der endnu ikke kender hinanden. Den får mig til at håbe, ønske og drømme. Jeg synes virkelig, Gayle Forman har leveret et pragteksempler på alt andet end en simpel og banal ungdomskærlighedshistorie her.

 

1 tanke om ““Bare en dag” af Gayle Forman”

  1. Pingback: "Bare et år" af Gayle Forman - Bogfinkens bogblog

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.