"Anne bliver lærer" af L.M. Montgomery - Anne fra Grønnebakken - Bogfinken bogblog

“Anne bliver lærer” af L.M. Montgomery

Der er sket en del, siden Anne kom til Grønnebakken for fem år siden som en lille, fregnet forældreløs, og hun er elsket af mange. Men hun har stadig ry for at vikle sig ind i diverse mere eller mindre (u)heldige situationer…
Da Anne begynder at arbejde som lærer, får hun for alvor testet sin tålmodighed og karakterstyrke. Hun får til opgave at undervise både de søde og ikke mindst de uopdragne unger fra Avonlea, hvis forældre holder hånden over dem og ikke helt kan forstå Annes metoder. Samtidig kommer Anne til at blande sig i et gammel pars forhold, finder to nye forældreløse børn på Grønnebakken og undrer sig over Gilbert Blythes mærkværdige opførsel… Der er nok at se til for Anne!

"Anne bliver lærer" af L.M. Montgomery - Anne fra Grønnebakken - Bogfinken bogblog

Sponsoreret indlæg – anmeldereksemplar fra forlaget

Bogfinken bogblog - 3 ud af 5

Titel: “Anne bliver lærer” // Forfatter(e): L.M. Montgomery // Forlag: Høst & Søn // ISBN: 9788763845953 // Serie: Anne fra Grønnebakken #2 // Udg. dato: 28-10-2016 // Sideantal: 272 // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Historien om vores kære Anne fra Grønnebakken leder os videre hertil. Anne er blevet lærer, og arbejder i Avonlea med at undervise kendte og ukendte børn. Hun bor sammen med Marilla, som har mistet Matthew. Hendes syn bliver ringere og ringere, så mange ting bliver mere besværlige. En ny mand flytter til byen, og faktisk ind lige ved siden af Grønnebakken – Mr. Harrison. Han er en enspænder og vurderes som en særling. Beskidt hjem, altid alene og med en papegøje som bedste ven. Skæbnen bringer dog Anne på hans kanter, da hendes ko for tredje gang går i hans kålmark. Hun regner med en reprimande og at skulle undskylde, men ender med at blive helt gode venner med ham. Samtidig har hun stablet en ny forening på benene, der vil forskønne Avonlea, så hun har nok at se til. Venskabet med både Diana og Gilbert er bærende igennem historien.

Undervejs dør en fjern slægtning til Marilla. Hun har et hold tvillinger, som hun ønsker, Marilla skal adoptere. Hun er dog ikke meget for det, men ved Annes mellemkomst, adopterer de dog alligevel David og Dora. Tiden går alt imens tvillingerne gør deres indtog og holder alle på Grønnebakken beskæftiget. Følelser blomstrer andre steder, og muligheden åbner sig for at Anne alligevel kan komme til at studere på seminariet samtidig med at Gilbert også har nye veje at gå.

Bog kontra filmatisering

Jeg kæmper med denne historie. Jeg er vokset op med Anne fra Grønnebakken, men på film og ikke på bog. Jeg elsker, og har altid elsket, filmatiseringen der hvert år til jul blev sendt i tv. Bogen og filmatiseringen minder meget om hinanden i den første bog, men i “Anne bliver lærer” adskiller de sig voldsomt.
Mr. Harrison flytter ikke ind ved siden af i filmen. Der er det Rachel Lyndes mark, der hjemsøges af koen. Katastofen der afværges af at Anne er blevet en lokal berømthed efter at have deltaget i en novellekonkurrence og vundet. I filmen adopterer de ikke tvillingerne ligesom Anne og Gilbert forhold slet ikke er så gennemgående rosenrødt i filmen.

Jeg må sige at den del med tvillingerne keder mig. De tager al fokus fra historien, og jeg synes de er unødvendigt fyldstof. Jeg er nysgerrig efter hvordan forfatteren kommer videre med dem, eftersom det er ukendt historie for mig, men som del af historien finder jeg dem overflødige og kedelige.

I filmen er det hele Annes og Gilberts udvikling og historie der er fokus. Det er båndet mellem Anne og Marilla/Grønnebakken. Det er Annes person og hendes udvikling som lærer og at stå på egne ben. Bogen viser ikke samme udvikling. Sproget er levende og flydende. Anne er blevet mere vokset og selvsagt også mere rolig og moden. Hun har mistet noget af sin barndoms glød og store ord mod verden, men hun er stadig den samme pige, der ofte finder sig i uheldige situationer.

Jeg elsker stadig Anne fra Grønnebakken, men denne bog er godt nok ikke en af mine favoritter. Og det piner mig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.