"Eddikepigen" af Anne Tyler - Shakespeare i et nyt årtusind - Bogfinken bogblog

“Eddikepigen” af Anne Tyler

Kate Battista føler sig fanget. Hvordan endte hun som husholderske for sin far, den excentriske videnskabsmand dr. Battista, og sin flabede, kønne lillesøster? Efter i årevis at have været ude på et akademisk sidespor står dr. Battista nu på tærsklen til et gennembrud. Der er bare ét problem: Hans geniale forskningsassistent, Pjotr, vil blive udvist, når hans opholdstilladelse inden længe udløber. Dr. Battista har imidlertid en plan, der kan sørge for, at Pjotr får lov at blive i landet – og som sædvanlig regner han med, at Kate vil hjælpe ham. Denne gang beder hendes far dog om for meget! Men kan Kate i længden modstå de to mænds rørende latterlige plan?

"Eddikepigen" af Anne Tyler - Shakespeare i et nyt årtusind - Bogfinken bogblog

Sponsoreret indlæg – anmeldereksemplar fra forlaget

Bogfinken bogblog - 4 ud af 5

Titel: “Eddikepigen” // Forfatter(e): Anne Tyler // Forlag: Modtryk // ISBN: 9788771465174 // Serie: Shakespeare i et nyt årtusind #2 // Udg. dato: 03-06-2016 // Sideantal: 203 // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Først og fremmest; jeg har ikke stiftet bekendtskab med “Trold kan tæmmes” som denne historie, er en nyfortolkning af. Jeg kan derfor kun bedømme ud fra det jeg har læst her, på denne fortælling alene. Jeg er vild med det enkle udtryk bogen har. Den er delikat og fin i sin enkelthed. Fine farver og godt grafisk arbejde. Indvendig er den også rigtig fin. Jeg kan godt lide, der er gjort noget ud af den.

"Eddikepigen" af Anne Tyler - Shakespeare i et nyt årtusind - Bogfinken bogblog

Kate Battista er “Eddikepigen”, et tilnavn hun får i løbet af bogen. Hun er husholderske hos din far – en excentrisk videnskabsmand på tærsklen til gennembrud. Sammen med dem bor også den yngre søster Bunny. En køn, flabet og lettere tomhjernet pige, mest optaget af unge mænd.
Kate har også et arbejde hvor hun er lærerassistent ved mindre børn – rimelig spøjst ud fra at hun ikke kan lide børn. Kate er ligefrem og ærlig. Det betyder også at hun indimellem får sagt nogle uheldige ting i ærlighedens navn, og hun harmonerer derfor ikke godt med forældrene til børnene, hun passer. Hun er derfor fast gæst hos sin overordnede for at få reprimander for det. Hun får af vide at hun skal udvikle takt, tilbageholdenhed og diplomati. Med andre ord – hun skal tæmmes.

Fortællingen

Historien går i al sin enkelthed ud på at farens assistent, Pjotr Tscherbakovs visum er ved at udløbe. Han har fået et såkaldt 0-1 visum for exceptionelt-dygtighed, og sådan et gælder kun i tre år. De år er ved at være gået, og faren har derfor fået ind i sit hoved, at Kate og Pjotr skal gifte sig for at han kan blive og hjælpe faren med sit gennembrud. Ingen andre assistenter vil være lige så gode, og derfor er det en nødvendighed. Da farens plan går op for Kate føler hun sig ydmyget og nedværdiget. Som om ingen tror, hun selv kan finde sig en mand eller blive til noget. Hun modsætter sig. Mange ting sker, og Kate lærer nye måder at anskue tingene i sit liv på.

Selve historien er fortalt levende, nutidigt og er ikke kedelig. Læser man den som værende en sjov historie med romantisk kant, er den ganske god. Dybde og substans skal man ikke kigge nærmere efter, for så meget er der ikke at hente. Det er en udmærket kærlighedshistorie, omend jeg dog i store dele af bogen ikke forstår Kate og bliver irriteret af historien. Den er bygget på utrolig mange clichéer og stereotyper, så jeg kunne måske godt ønske mig lidt mere originalitet, men som hyggelig historie er “Eddikepigen” ganske okay.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.