"Bare et år" af Gayle Forman - Just One Day #2 - Bogfinken bogblog

“Bare et år” af Gayle Forman

Willem og Allyson havde én magisk dag sammen i Paris. Og så var hun væk. Men Willem er overbevist om, at skæbnen har bestemt, at de skal være sammen. Derfor tager han af sted – verden rundt – for at finde hende. Men som månederne går, og Allyson ikke er til at finde eller komme i kontakt med, begynder han at spekulere på, om skæbnen nu også har så stor betydning.

"Bare et år" af Gayle Forman - Just One Day #2 - Bogfinken bogblog

Bogfinken bogblog - 4 ud af 5

Titel: “Bare et år” // Forfatter(e): Gayle Forman // Forlag: Gyldendal // ISBN: 9788702185393 // Serie: Just One Day #2 // Udg. dato: 18-08-2016 // Sideantal: 296 // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Gayle Forman smeltede mit hjerte i “Bare en dag” og knuste det igen. Jeg har ventet i spænding på at hoppe ind i historien til Willem og Allyson igen, og hun skuffer mig ikke.
Vi er tilbage til hvor den første bog sluttede. Willem og Allyson har haft deres magiske dag sammen i Paris og deres veje skiltes, noget som ingen af dem ønskede. Hvor den første bog var fyldt af personlig udvikling, har denne også noget, men ikke helt på samme måde.

Fortællingen

I “Bare et år” er vi med i det år der går, fra de skilles og hvor Willem søger efter Allyson kloden rundt uden at kende så meget som hendes rigtige navn. Det bliver en lang rejse med og uden venner – Holland, Cancun, Paris og mange andre steder gennemsøges. Feriecentre, strande, turistattraktioner, nærmest ingen sten er uvendt til sidst. Undervejs udvikler Willem sig, og forholdet til hans mor får også en granskning som er værd at læse.

Gayle Formans måde at tryllebinde sit publikum på er unikt. Hun formår at skabe en fortælling, nogle personer og et univers der får hjertet til at banke. Indimellem også tårerne til at trille. Hendes evne til at knuse hjerter på, for at samle dem igen og skabe håb er fantastisk.

Jeg er ikke helt så vild med “Bare et år” som jeg er med “Bare en dag”, men det skyldes mest at den her er en mere stillestående fortælling end den første. I den her, er hovedemnet Willems jagt på Allyson. Alle hans mislykkede forsøg og hans udvikling. Det er spændende, interessant og dybt. Mit hjerte sukkede bare hele vejen igennem efter at de dog fandt hinanden og fandt den altomsluttende kærlighed sammen. Man er vel romantiker…

“Jeg var tilfældigvis på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Det var et tilfælde. Ligesom det var et tilfælde, at jeg mødte hende, var det et tilfælde, at jeg mistede hende. Man må give universet, at det har det med at udligne tingene på den måde.”

Jeg er blæst bagover af Gayle Formans forfatterskab i det store hele, og “Bare et år” – selv om den ikke har vundet mig 100% – har ikke dæmpet det. Jeg kan ikke vente, til at få det sidste kapitel i deres historie i “Bare en nat”. Og derefter vil det sikkert ikke være nok, det kan jeg allerede nu mærke.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.