"Everything, Everything" af Nicola Yoon - boganmeldelse - Bogfinkens bogblog

“Everything, Everything” af Nicola Yoon

Der er en helt klar årsag til at “Everything, Everything” (dansk titel: “Alt eller intet”) røg direkte ind som nr. 1 på New York Times Bestsellerliste ved udgivelsen. Den er livsbekræftende, tankevækkende og virkelig svær at slippe når først, man er gået igang.

"Everything, Everything" af Nicola Yoon - boganmeldelse - Bogfinkens bogblog

Bogfinken bogblog - 5 ud af 5

Titel: “Everything, Everything” // Forfatter(e): Nicola Yoon // Forlag: RHCP // ISBN: 9781448197088 // Serie: – // Udg. dato: 03-09-2015 // Sideantal: 320 // Dansk titel: “Alt eller intet” // Læst på: Engelsk

Bogfinken bogblog

Madelines liv ligner ikke nogen andens: “Min sygdom er lige så sjælden, som den er berømt. Jeg er dybest set allergisk over for verden. jeg har ikke været uden for huset i 17 år. De eneste mennesker, jeg nogensinde ser, er min mor og min sygeplejerske.”
Alt det ændrer sig, da Olly flytter ind ved siden af. De mailer til hinanden, og da det ikke længere er nok, får han lov at besøge hende. På kort tid forelsker de sig hovekuls i hinanden.
Pludselig er verden inde i boblen ikke længere nok for Madeline – men at bevæge sig uden for den er livsfarligt …
En historie om hvad det er, der gør livet værd at leve.

Jeg havde hørt så enormt meget godt om den her bog, at jeg bare selv måtte læse den. Filmrettighederne til den blev allerede solgt inden den blev udgivet i USA, og jeg ved med mig selv at det vil være en film jeg bare må se. Allerede fra første side var den svær at slippe igen, og at jeg læste den på engelsk var absolut ingen hindring for det.

Historien

Madeline er en alvorligt syg ung pige. Hun lider af SCID som i bund og grund betyder at hun kan dø af at gå udenfor. Luft skal filtreres og alle mennesker og ting skal gennem en omfattende proces for at komme i hendes varetægt. Hendes eneste selskab er hendes mor, som også er hendes læge, og så en fuldtidsansat sygeplejerske som Madeline holder meget af.
Hun har haft det sådan lige så længe hun kan huske. Faktisk fra hun var få måneder gammel, samme tidspunkt som hendes far og bror blev slået ihjel i en ulykke. Madeline har affundet sig med at være indespærret. Hun har aldrig kendt livet og ved ikke hvad hun går glip af.

“Every day you find something to be happy about. Every single dag you have a smile for me. You worry more about your mother than you do about yourself.”

Men så sker det. Nye naboer flytter ind ved siden af. En af de nye naboer er Olly – en sød, pæn dreng som gerne vil lære Madeline at kende. De bliver hurtigt fortrolige gennem mailkorrespondance. Madeline battler sin sygdom og Olly battler sine private problemer med en voldelig far. De opnår hurtigt et dybt fortroligt bånd og følelser spirer. Men hvad gør man, når det liv man kender pludselig ikke er nok? Når man pludselig udvikler en lyst til at opleve verden selv om man dermed risikerer sit liv?

“For the first time in a long time, I want more than I have.”

"Everything, Everything" af Nicola Yoon - boganmeldelse - Bogfinkens bogblog

“Everything, everything”

Jeg kryber til korset og indrømmer; jeg synes bogen var fantastisk. Nicola Yoon skriver rigtig gode og levende. Hun formår at skrive en livsbekræftende og tankevækkende bog i et let toneleje som involverer humor og livsglæde, selv om den også tackler svære emner. Jeg er vild med måden, bogen er skrevet på og krydret med små tegninger og deslige.

“If I could, I would kiss him every second of every day for all the days.”

Historien er levende allerede fra første side, og det samme er personerne. Hele bogen er fortalt så jeg ikke kunne lade være med at knuselske hovedpersonerne og danne mig håb på deres vegne.

“We look at each other and laugh for no reason. Or, not for no reason, but because the world just seems extraordinary. For us to have met, to have fallen in love, to get to be together is beyond anything either of us had ever thought possible.”

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.