“Der kommer en dag” (miniserie på TV2)

Der kommer en dag er en ny dansk dramaserie, der sendes i tre afsnit på TV2 her i marts måned. Den er baseret på virkelige hændelser på baggrund af bogen “Drengen fra Godhavn” om livet på drengehjemmet Godhavn i 1960’erne.

"Der kommer en dag" (miniserie på TV2) - Drengen fra Godhavn - Bogfinkens bogblog
Kredit: filmpuls.dk

Drengen fra Godhavn

I september 2015 læste og anmeldte jeg en bog, der dengang gjorde stort indtryk på mig. Den hed “Drengen fra Godhavn” og handlede om trettenårige Kalle Skjold, der boede alene sammen med sin mor. Det er trange kår, og han pjækker lidt fra skole for at tjene nogle skillinger og være sammen med kammeraterne. Pludselig rykkes han op med rode, da børneforsorgen tager ham med og installerer ham på Godhavn. Det sker alt sammen uden yderligere forklaring og han tror, det kun er midlertidigt. Han kæmper for at komme hjem til sine trygge kår igen, men må indse at han skal være der længere end forventet. Det bliver en kamp for at falde til og falde i med mængden. Prisen for ikke altid at falde ind i mængden, men træde ved siden af, er høj og kan i nogle tilfælde føles som værende for høje til at overleve. I bogen følger læseren Kalles kamp for at overleve og komme ud på den anden side.

Da jeg så reklamen for Der kommer en dag ringede der en klokke dybt inde i mit baghoved. Bogen var læst for længe siden, men den stod lysende klart, da jeg så reklamen for den nye miniserie på TV2.

"Der kommer en dag" (miniserie på TV2) - Drengen fra Godhavn - Bogfinkens bogblog
Kredit: kino.dk

Der kommer en dag

Der kommer en dag er Kalle blevet til brødrene Elmer på 10 og Erik på 13. De kommer til drengehjemmet Gudbjerg fordi deres alenemor bliver syg og ikke kan passe dem længere. Drengene sendes til hjemmet i den tro at de kun skal være der indtil jul. Det viser sig dog hurtigt ikke at passe og det viser sig også at det ikke er så let at være og passe ind på hjemmet. Det er lettest hvis man holder mund og bliver usynlig – men især Elmer har svært ved det med usynligheden. Han har klumpfod og store drømme om at blive astronaut. Det gør ham til et oplagt offer, men Erik forsøger at passe på ham, efter bedste evne. Det gør deres første tid langt sværere når man både skal prøve på at falde ind i mængden, men på samme tid stikker så meget ud.

"Der kommer en dag" (miniserie på TV2) - Drengen fra Godhavn - Bogfinkens bogblog
Kredit: kino.dk

Jeg har kun set det første afsnit indtil nu, men jeg er meget positivt stemt overfor serien. Har du læst bogen og kunne lide den, så tror jeg bestemt du vil kunne lide serien – ligesom jeg umiddelbart kan. I det hele taget kan jeg kun anbefale dig at læse bogen “Drengen fra Godhavn” af Ole Tornbjerg. Den er dyb, tankevækkende og sidder i dig længe efter, du har læst den. Sådan er det i hvert fald for mig. Det mest gruopvækkende er jo, at det er baseret på virkelige hændelser.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.