"Kan den snakke? – 12.000 dage set fra en kørestol" af Preben Steen Nielsen

“Kan den snakke? – 12.000 dage set fra en kørestol” af Preben Steen Nielsen

Preben Steen Nielsen serverer en farverig fortælling som strækker sig vidt, men aldrig bliver kedelig eller overfladisk. Vi er med helt fra barndommen og til nutiden. Gennem skolegang, store sejre og ting vi andre tager for givet. Altsammen serveret med lune, humor og selv indsigt.

"Kan den snakke? – 12.000 dage set fra en kørestol" af Preben Steen Nielsen

Sponsoreret indlæg – anmeldereksemplar fra forfatteren

Bogfinken bogblog - 5 ud af 5

Titel: “Kan den snakke? – 12.000 dage set fra en kørestol” // Forfatter(e): Preben Steen Nielsen // Forlag: DreamLitt // ISBN: 9788771712926 // Serie: – // Udg. dato: 22-05-2017 (anmeldt tidligere efter ønske fra forfatteren) // Sideantal: 230 // Original titel: –  // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Kan den snakke? – 12.000 dage set fra en kørestol er Preben Steen Nielsens farverige fortælling om at være anderledes og ligeglad med det. Preben har muskelsvind og er derfor afhængig af andres hjælp døgnet rundt. Det hindrer ham dog ikke i at have haft et særdeles begivenhedsrigt liv, hvor han til stadighed har formået at udfordre sig selv, gjort op med andres fordomme omkring det at være handicappet, iscenesat spektakulære events og fremsat vidtløftige udmeldinger på de sociale medier, der er nået ud til et stort publikum.

Preben Steen Nielsen er hudløst ærlig i sin beretning og skåner ikke sig selv på nogen måde. Heller ikke når det drejer sig om prekære emner som sex og kærlighed, der, for mange i hans situation, byder på ikke så få udfordringer – kapitlerne om hans besøg i en stripbar og hos såkaldte “glædespiger” rammer ned i en række tabuer tilsat lige dele humor og selverkendelse.

Jeg anmeldte for halvandet års tid siden en anden bog om én med muskelsvind. Dengang var det Stephanie Fjelsdø Fisher, der i “Mit liv med muskelsvind” fortalte mig sin historie. Jeg kunne lide bogen og forfatterens ærlighed, men jeg savnede mere dybde.
Jeg blev for kort tid siden kontaktet af Preben Steen Nielsen fordi han havde set, jeg havde anmeldt pågældende bog. Han havde skrevet sin historie, ligeledes med et liv med muskelsvind, som emne. Selvsagt sagde jeg hurtigt ja til at læse og anmelde hans bog.

Kan den snakke?

Ja – det kan “den” i høj grad. Preben Steen Nielsen fortæller ikke bare sin historie om et liv med muskelsvind. Han giver os hele historien fra hans spæde start i livet, til den mand han er nu. Han giver os også alle mellemleddene. De svære situationer med sorg og udfordringer. De gode situationer med sejre og glæde. Højdepunkterne i hans liv, hans nedture og ikke mindst 100% ærlighed.

“Verden er så forfærdelig fyldt med holdninger, og er man som jeg part af en minoritet, proppes disse nærmest ned over hovedet med indtagelse af modermælken”

Bogen

Sproget i bogen er konstant flydende og fuldt med lune og humor, selv i de tungere afsnit. Historien strækker sig vidt, men bliver alligevel aldrig kedelig eller for basal. Der fortælles meget hele tiden, og det er næsten så man mister pusten over hvor indholdsrigt og farverigt et liv, forfatteren lever og har levet.

Hvad jeg kunne savne af dybde i andre fortællinger, har jeg fået i Kan den snakke? – 12.000 dage set fra en kørestol. Den tager læseren med helt ind hvor det gør ondt nogle gange, og det kan mærkes. Man kommer som læser helt tæt på, og det giver noget særligt til fortællingen.

“Den aften stod tiden nærmest stille, men alligevel gik det hele enormt hurtigt. Fra at være lige her i levende live til bare at lukke øjnene og forsvinde. Alt det, man aldrig fik sagt, gjort eller oplevet. Det var bare for sent. Magtesløshed må være ordet, der bedst beskriver følelsen.”

Især den del af bogen, ovenstående citat hører til, rørte mig dybt. Jeg er helt enig i ovenstående citat, som faldt mit hjerte nært, efter tabet af min egen mor. Følelsen af at det bare er for sent til alt det, man ikke fik gjort eller sagt. Det kan jeg relatere til, og mit hjerte græder for andre, der føler på samme måde.

Jeg er rigtig imponeret over Kan den snakke? – 12.000 dage set fra en kørestol, og den fortjener til fulde de 5/5, den har fået. Den er, som beskrivelsen om den lyder, hudløst ærlig. Der er intet opstillet eller overfladisk i historien, hvilket højner læseoplevelsen. Velskrevet, interessant og anbefalelsesværdig læsning!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.