Den udkårne af Fayza Oum’Hamed - Bogfinkens bogblog

” Den udkårne” af Fayza Oum’Hamed

En grum fortælling om hvordan livet i andre kulturer, som ellers er så tæt på os selv, kan være helt anderledes. En fortælling om alt det, der føles ubærligt – tvangsægteskab, voldtægt, undertrykkelse og en slavetilværelse hos familier, der burde være helt anderledes. Den udkårne er en vigtig bog, der på alle måder kan anbefales.

 Den udkårne af Fayza Oum’Hamed - Bogfinkens bogblog

Sponsoreret indlæg – anmeldereksemplar fra forlaget

Bogfinken bogblog - 4 ud af 5

 

Titel: “Den udkårne” // Forfatter(e): Fayza Oum’Hamed // Forlag: Dreamlitt // ISBN: 9788771711172 // Serie: – // Udg. dato: 14-11-2016 // Sideantal: 170 // Original titel: –  // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Fayzas trygge og frie barndom i en marokkansk landsby og drømmen om en uddannelse stopper brat, da hun som 15-årig bliver tvunget til ægteskab med en fremmed, 24-årig marokkansk mand fra Amsterdam.
En grum, ny hverdag venter. Voldtaget på bryllupsnatten, smuglet ind i Holland og tvunget til at gå tilsløret lever hun reelt som slave i svigerfamiliens hjem. Hun må ikke færdes alene uden for lejligheden,se TV, lære hollandsk eller have kontakt med sin egen familie. Hun føder to børn, hvoraf det ene får svære psykiske skader af svigerfamiliens mishandling. Det bliver otte år i helvede.

Historien

Vi møder Fayza som barn, hvor hun lever trygt og godt sammen med sin store familie. Hun klarer sig godt i skolen og drømmer om at blive til noget, gerne journalist. Hun er heldig at hun får lov at gå i skole og sætter pris på det ved generelt at opføre sig ordentligt. Hun ser meget op til sin storebror Omar, med hvem hun har det bedste forhold i familien. Han forelsker sig imidlertid i en pige, som familien ikke ønsker, han skal være sammen med. Det bringer ham i en situation hvor familien, undtagen Fayza vender sig imod ham. Hun forstår ikke hvorfor, for den del af det marokkanske liv er hun ikke blevet introduceret for, hun er jo kun et barn.

Det stopper dog brat den dag, hun åbner døren for tre ukendte kvinder. Det bringer den noget ældre Bilal ind i deres liv. Han skal have en kone, og familien udser sig hurtigt den purunge Fayza som den udkårne. Først nægter familien dog, idet hun er så ung. Desværre ender de med at give efter for alle de gode løfter. Fayza bliver nødt til at stoppe i skolen for at lære alt det en rigtig kone skal kunne. Et år senere bliver hun gift og taget med til Holland hvor Bilal og familien bor. Det sender hende ud på en rejse med ulovlig indsmugling, voldtægt og en slavetilværelse hvor alle de gode løfter ikke bliver overholdt.

Den udkårne af Fayza Oum’Hamed - Bogfinkens bogblog

Bogen

Jeg havde selvfølgelig hørt skrækhistorier om hvordan livet i den slags kultur kunne være. Alligevel vidste jeg meget lidt. Fayzas måde at skrive på rørte mig meget. Hun var så utrolig ærlig i sin fortælling at jeg lærte utrolig meget samtidig med mit hjerte blødte for hende. Hun var kun et barn og blev tvunget ud i mange ting, et barn ikke burde. Hendes historie er vigtig. Sikkert langt fra enestående desværre. Den udkårne er en modig fortælling, der fortjener anerkendelsen til fulde.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.