Stolthed og fordom af Jane Austen - Bogfinkens bogblog

Stolthed og fordom af Jane Austen

Stolthed og fordom af Jane Austen - Bogfinkens bogblog

Bogfinken bogblog - 5 ud af 5

Titel: “Stolthed og fordom” // Forfatter(e): Jane Austen // Forlag: Lindhart og Ringhof // ISBN: 9788711449608 // Serie: – // Udg. dato: 29-07-2015 // Sideantal: 370 // Original titel: “Pride and prejudice”  // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Mr. og mrs. Bennet har fem ugifte døtre, og da den rige ungkarl mr. Bingley flytter til nabolaget og har vennen mr. Darcy med begynder der for alvor at ske ting i det lille samfund men også hos familien Bennet.
Den næstældste Bennet-søster Elizabeth møder mr. Darcy ved et bal, og hun finder ham både arrogant og indbildsk. Da hun senere finde ud af, at han har stået i vejen for hendes søster Janes kærlighed til mr. Bingley, bliver Elizabeths modvilje erstattet af en mere direkte afsky.
Hvad Elizabeth ikke ved er, at mr. Darcy er gået hen og er blevet betaget af hende, hendes kvikke sind og fine øjne mod sin vilje. Denne betagelse er ved at udvikle sig for mr. Darcy og er tæt på at blive til en alvorlig forelskelse.

Stolthed og fordom har længe stået på min liste over bøger, jeg bare måtte læse..

Alligevel tog det mig forholdsvis længe at få begyndt på den. Det var forbundet med en stor del ærefrygt, da det var en af klassikerne, jeg bare måtte elske. Det kom jeg heldigvis også til.

Stolthed og fordom tager læseren med tilbage til en tid hvor kvinder sagde “De” til selv deres egen ægtefælle, og hvor deres største opgave var at få giftet deres døtre væk så godt som muligt, gerne så tidligt som muligt. Om den kommende ægtefælle ville blive en god mand eller give et dejligt ægteskab var irrelevant i forhold til hvor godt et parti han var. Den ældste Bennet-datter møder tidligt i bogen Mr. Bingley. Jane forelsker sig, og det samme gør han. Men deres forhold afbrydes pludselig kort inden det bliver helt seriøst, uden årsag. I mellemtiden har den næst-ældste Bennet-datter mødt mr. Bingleys ven, mr. Darcy. Han er arrogant og indbilsk, synes hun. Undervejs som hun hører flere ting om ham, udvikler hendes mening sig til rendyrket afsky. Han derimod fatter interesse for hende og udvikler langsomt en større forelskelse i hende, uden at fortælle hende det.

“Forgæves har jeg kæmpet. Det går ikke. Mine følelser lader sig ikke undertrykke. De må give mig lov til at fortælle Dem, hvor lidenskabeligt jeg beundrer og elsker Dem.”

Stolthed og fordom af Jane Austen - Bogfinkens bogblog

Lad os også lige tage et øjeblik og nyde indbindingen af den smukke bog!

Lindhart og Ringhof har virkelig gjort et godt stykke arbejde med den her. Jeg er vild med designet på bogen, helt ned til de små detaljer. Virkelig lækker bog at have stående i bogreolen!

Stolthed og fordom af Jane Austen - Bogfinkens bogblog

Jeg er forundrer over Jane Austens måde at skrive et sådant litterært mesterværk på.

Læseren henføres til en tid, langt fra hvor vi befinder os nu. Sproget kunne let være klumpet, klodset og besværligt at forstå. Det var det aldrig. Faktisk var det levende, højtideligt og i perioder hamrende humoristisk.

“Et ulykkeligt valg ligger foran dig, Elizabeth. Fra denne dag må du være en fremmed for en af dine forældre. Din mor vil aldrig se dig for sine øjne mere, hvis du ikke gifter dig med mr. Collins, og jeg vil aldrig se dig for mine øjne mere, hvis du gør det.”

Stolthed og fordom er velskrevet, imponerende i al sin pragt og ikke mindst evig aktuel. Det er kærlighed, fortidens snobberi, tidsåndens måde at gøre tingene på og ikke mindst en revselse imod fordomme. Fortællingen viser hvor galt det kan gå, når man med al sin stolthed ikke evner at se udenom fordomme, snobberi og sladder. Jeg er helt enig i at bogen her er et litterært mesterværk fra Jane Austens pen.

 

1 tanke om “Stolthed og fordom af Jane Austen”

  1. Pingback: Bogfinken - Mansfield Park af Jane Austen ~ Bogfinkens bogblog

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.