Overtalelse af Jane Austen - Bogfinkens bogblog

Overtalelse af Jane Austen

Sponsoreret indlæg

Overtalelse af Jane Austen - Bogfinkens bogblog

Anmeldereksemplar fra forlaget

Bogfinken bogblog - 5 ud af 5

Titel: Overtalelse // Forfatter(e):  Jane Austen // Forlag:  Lindhart & Ringhof // ISBN: 9788711553756 // Serie: – // Udg. dato: 01-11-2017 // Sideantal: 256 // Original titel: Persuasion // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

For otte år siden forelskede 19-årige Anne Elliot sig i den fattige men ambitiøse søofficer, Frederick Wentworth. Dengang overtalte Annes familie hende til at bryde forlovelsen.
Da Anne atter møder Frederick Wentworth, er hun 27 år, ugift og er aldrig kommet sig over sin forelskelse. Han er blevet velhavende og er stadig på udkig efter en hustru, men han har ikke tilgivet hende, at hun afviste ham dengang.

Der er en grund til, at Jane Austens fortællinger er blevet udødelige klassikere. 1800-tallets tidsånd kombineret med kærlighed, fantastiske personligheder og ikke mindst problemstillinger man kan relatere og forholde sig til. Det og så Lindhart & Ringhofs eminente måde at fortolke klassikerne på i hvert sit smukke ydre. Det er bøger, der kan læses igen og igen ud over at nydes på reolen.

“Hvis der findes en trofast hengivenhed på begge sider, må vores hjerter nødvendigvis ingen længe forstå hinanden.”

For otte år siden, blev to hjerter knust

Dengang forelskede Anne Elliot og Frederick Wentworth sig. Men dengang havde Wentworth hverken penge, titel eller position. Det havde Elliot-familien til gengæld, og det var derfor ikke et passende parti for Anne. Presset af familien, brød Anne derfor forlovelsen og knuste ikke kun sit eget, men også Wentworths hjerte. Hun fortsatte i sin ungdoms skønhed med at lede efter det rette parti, og han drog i krig. Otte år senere er Annes skønhed og ungdom falmet, men hun er stadig ungmø nu blot med dårligere odds for at finde det rette parti. Familien har mistet status og position, og er derfor afhængige af at få giftet Anne væk. Frederick Wentworth er tilbage – statelig, velhavende og ungkarl. Han er alt det, han ikke var dengang, men hans hjerte er ikke helet. Han kan få hvem som helst og er på ingen måde interesseret i at tilgive frøken Elliot.

Overtalelse blev Jane Austens sidste roman

Men sikke en afslutning. Historien er melankolsk og trist i store perioder, men den rummer også håb, oplivelse og moraler. Historien er skabt så forunderlig, at den vender helt rundt på rollerne undervejs. Hvor Anne Elliot var på toppen i starten og daler, starter Frederick Wentworth ud med at være lav og stige. Det bytter rundt på deres roller og tvinger historien til at danne bånd på kryds og tværs. Den er så fint spundet og fortalt at jeg som læser næsten mistede pusten undervejs. Sproget er poetisk som det generelt er med Jane Austen, nærmest så fint at jeg får lyst til at begive mig i kast med det på originalsproget.

“Jeg er halv sjælekvide, halvt håb.”

Følelserne, kærligheden og håbet er fortalt så tydeligt, at jeg kun kunne vende sider, tørre en tåre væk og smile. På intet tidspunkt blev historien kedelig, sproget tørt eller fortællingen for lang. Jeg ønskede aldrig at slippe historien igen, og havde blot lyst til at genlæse den med det samme.

“Jeg har aldrig elsket andre end Dem. Uretfærdig har jeg måske været, svag og krænket har jeg været, men aldrig ubestandig.”

1 tanke om “Overtalelse af Jane Austen”

  1. Pingback: Mansfield Park af Jane Austen ~ Bogfinkens bogblog

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.