Shitstorm af Kristoffer J. Andersen - Bogfinkens bogblog

Shitstorm af Kristoffer J. Andersen

Sponsoreret indlæg

Shitstorm af Kristoffer J. Andersen - Bogfinkens bogblog

Anmeldereksemplar fra forlaget

Bogfinken bogblog - 3 ud af 5

Titel: Shitstorm // Forfatter(e):  Kristoffer J. Andersen // Forlag:  Tellerup // ISBN: 9788758828930 // Serie: – // Udg. dato: 26-02-2018 // Sideantal: 208 // Original titel: – // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Hey, dig!
Ja, dig der står med bogen.
Vi ved hvem du er!
Yeah right, tænker du, men det er rigtigt.
Bogen indeholder en microchip der snakker sammen med din Facebook-app, så vi ved hvem du er.
Nej, du kan ikke finde den.
Okay, tænker du. Og hvad så?
Så læs den her bog.
Hvis ikke du gør det, har vi en Facebook-gruppe
med 2000 medlemmer der sviner dig til på nettet.
Vi skræddersyr naturligvis vores løgnehistorie lige ­præcis til dig!
Måske skriver vi at du har været sammen med én du absolut ikke har været sammen med.
Måske at du har stjålet. Eller at du har snydt til en vigtig prøve.
Men det er ikke rigtigt, tænker du? Ingen vil tro på det.
2000 delinger og likes får alle til at tro på det. Og ingen faktatjekker den slags.

Er du klar til en shitstorm?

Med den hastige udvikling indenfor brugen af internettet og folks adfærd, er shitstorms mere aktuelle end nogensinde. Personer oplever det, virksomheder oplever det, du og jeg oplever det. Er man utilfreds, luftes det på få øjeblikke på Facebook. Trustpilot misbruges til personlig vendetta og hetz, mens information deles vidt og bredt uden det mindste faktatjek.

Shitstorm havner Jonas midt i det hele efter ydmygelsen af hans bedste ven

Jonas og Anton er venner, men de hører til en ikke-populære del af klassen. Anton er forelsket i klassens mest populære pige og mens Jonas godt kan se, han aldrig ville kunne score hende, stoler Anton blindt på sine evner. Det ender ud i en ydmygelse og Jonas må tage affære. Efter nogle aktioner for at redde Anton fra mobningen, bliver han kontaktet af en gruppe, der kalder sig ReFa – Retfærdighed for alle. De arbejder på nettet for at skaffe retfærdighed for de, der bliver udsat for mobning, udelukkelse og lignende ting – altså et nobelt foretagende.
Jonas bliver opslugt af denne redningsgruppe, men det skal vise sig, at ikke alt er som det syner. Inden længe finder Jonas sig selv lige midt i selve shitstormen, og hvad gør man så?

“Folk troede altid at tingene var mindre slemme når man gjorde dem på nettet. Måske fordi man ikke så folk i øjnene. Men det var det ikke. I hvert fald ikke for den det gik ud over. På nettet stod det der bare. Det var som at blive svinet til for evigt.”

Meget kan man sige om diverse ungdomsromaner, men sommetider har de en måde at fortælle nogle ting på, som virker godt. I det her tilfælde er emnet shitstorm på internettet. Mobning og hvor onde unge mennesker kan være mod hinanden. Hvordan man kan blive fanget i noget, hvor man ville gøre noget godt. Hvor svært det kan være, at komme ud af det igen.

Når jeg er så positiv, hvorfor så “kun” 3 hjerter ud af 5?

Måske er jeg for gammel til den her bog, men jeg kunne godt have brugt en smule mere seriøsitet. Jeg forstår godt, hvorfor hele aspektet med ReFa er valgt og udgør så stor del af bogen. For mig ville historien måske bare have virket bedre hvis den havde været lidt mere “ægte”. Shitstorms forekommer jo overalt og de fleste har en eller anden forståelse deraf, den dag i dag. Så at skabe en fiktiv organisation som ReFa til historien er egentlig unødvendigt, men forståeligt. For mig, kunne jeg bare godt have ønsket bogen var lidt tættere på den virkelighed, jeg føler, jeg oplever.

Men jeg er super positiv over bogen – så de 3/5 skal forstås på den positive måde. Bogen er klart læseværdig også grundet emnet. Den er letlæselig og frem for alt letforståelig. Den giver samtidig et fint indblik i hvad en shitstorm er og udfordringerne.

Absolut læseværdig og interessant bog, der giver et god og let indføring i hvad en shitstorm er, hvor svært det kan være at navigere, og måske ikke mindst hvor svært det kan være at komme ud af igen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.