Jonas og Dragens Kløer af Helle Marianne Dyrholm - Bogfinkens bogblog

Jonas og Dragens Kløer af Helle Marianne Dyrholm

Sponsoreret indlæg

Jonas og Dragens Kløer af Helle Marianne Dyrholm - Bogfinkens bogblog

Anmeldereksemplar fra forlaget/forfatteren

Bogfinken bogblog - 3 ud af 5

Titel: Jonas og Dragens Kløer // Forfatter(e):  Helle Marianne Dyrholm // Forlag:  Mellemgaard // ISBN: 9788771908053 // Serie: – // Udg. dato: 09-02-2018 // Sideantal: 72 // Original titel: – // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Det er nemt at komme ud på et sidespor, særligt hvis familien ikke er nærværende og opmærksom. Børn kan nemt føle sig ensomme og overladt til sig selv og derfor lette ofre for kriminalitet. At mangle en at se op til, beundres af og følelsen af at være en del af noget. Jonas er en 12-årig dreng, som kommer fra landsbyen Vindinge, hvor han er vokset op. Her har han en stor omgangskreds og er en meget vellidt, fornuftig dreng.

Men da hans far bliver fyret som murerarbejdsmand og begynder at drikke, er der ikke længere råd til at blive på gården. Familien flytter til det indre København, byen, hvor de unges grænser bliver udlevet. Her er en dreng som Jonas et let offer. Jonas er ofte udsat for vold fra sin far, som dagligt sidder på værtshus, imens mor er på arbejde og lillesøster Anna i børnehave. En dag møder Jonas Kurt, som er leder af banden ”Dragens Kløer”. Kurt står med en smøg i kæften og glor undersøgende på Jonas, imens han siger: ”Hvad så, bror lort!”

Jonas og Dragens kløer er fortællingen om Jonas’ liv og udvikling

Jonas er et oplagt offer for at falde ind i de forkerte omgangskredse. Han er en fornuftig dreng, men han er overladt meget til sig selv, og det at faren grundet en fyring begynder at drikke for meget, gør ikke noget bedre. Jonas søger egne vegne og mødes af Kurt. Kurt er knap så fornuftig, faktisk er han repræsentant for dårligt selskab, men et selskab der gerne vil have Jonas’ selskab. Jonas finder sig selv et sted hvor han er accepteret og kan se op til nogle andre, men på vej ud på et sidespor.

Letlæst ungdomsbog, der dog ikke helt fik mig overbevist

Jonas og Dragens kløer er en lille, letlæst ungdomsbog som rummer gode ting. Desværre blev den lidt for ikke-aktuel for mig. Det fornemmes meget tydeligt i bogen at forfatteren er voksen og måske er vokset op i en lidt ældre tid end vi er i nu. Bogen virker som om den tager udgangspunkt i unges liv for en generation tilbage, hvilket jeg tror betyder, den skyder forbi de unge i dag. Det bliver for svært at relatere til selv om indholdet er relevant og aktuelt nok.

Bogen er velskrevet og rummer nogle problematikker som er værd at sætte fokus på. At unge kan falde ind i de forkerte kredse grundet problemer derhjemme. De kan uforskyldt finde sig selv på vej ud på et sidespor. Det er altsammen problematikker som er værd at skrive om. I den henseende forstår jeg helt klart bogen og forfatteren. Jeg er bare ikke helt solgt på selve historiens dybde og stil, men derfor kan den sagtens være relevant for målgruppen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.