Pigekammeret af Fiona Mitchell - Bogfinkens bogblog

Pigekammeret af Fiona Mitchell

Sponsoreret indlæg

Pigekammeret af Fiona Mitchell - Bogfinkens bogblog

Anmeldereksemplar fra Bog & Idé

Bogfinken bogblog - 5 ud af 5

Titel: Pigekammeret // Forfatter(e):  Fiona Mitchell // Forlag:  Cicero // ISBN: 9788763851589 // Serie: – // Udg. dato: 03-05-2018 // Sideantal: 376 // Original titel: The maid’s room // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Søstrene Dolly og Tala er langt væk hjemmefra. I Singapores brændende hede må de slide fra morgen til aften for rige familier fra Vesten for at kunne sende penge hjem til deres egne familier i Filippinerne. Dolly må leve med savnet af sin lille datter, Mallie, men det er Dolly en trøst, at den løn, hun tjener som tjenestepige, vil sikre Mallie uddannelse og et bedre liv end det, hun selv har haft. Tala, derimod, er ved at have fået nok af det hårde slid og er oprørt over de historier, hun hører fra de andre filippinske tjenestepiger. Så da en anonym blogger begynder at give gode råd på nettet om, hvordan man bedst holder sin tjenestepige i kort snor, må Tala trodse frygten for at blive deporteret og gå til modangreb.

Jules er også langt væk hjemmefra. Hun har forladt sit job som jordemoder hjemme i England for at flytte til Singapore med sin mand. Her forsøger hun at få sig en ny omgangskreds, men Jules har svært ved at finde sin plads blandt de privilegerede vestlige kvinder i byen, og mødet med Dolly og Tala bliver en sand øjenåbner for hende.

Den her udgivelse faldt jeg over ved et tilfælde, kort tid efter den var udkommet. Den sagde mig, at jeg ville finde den interessant, og jeg tog ikke fejl. Jeg fløj igennem den og ville hele tiden vide mere.

Pigekammeret er en fortælling om forholdene for de Filippinske tjenestepiger og meget mere

Søstrene Tala og Dolly er begge tjenestepiger fra Filippinerne, som arbejder for rige familier i Vesten. De har efterladt familie derhjemme, for at tjene penge de kan sende hjem. For Talas vedkommende har hun efterladt sine sønner og Dolly lever med savnet af sin datter, Mallie. Officielt set skal de bare være glade for at have en plads og en familie at tjene. Derfor ytrer de aldrig offentligt hvad de mener eller hvad de udsættes for. Privat mødes de og de mange andre tjenestepiger i samme situation og snakker om deres forhold og oplevelser. Tala er en handlekraftig pige og noterer ofte de andres problemer ned for at tage affære. Hun står op for de andre og udreder diverse problemer. Da bloggeren Vanda pludselig begynder at give gode råd til hvordan, de rige kan holde tjenestepigerne i kort snor, kan hun ikke lade være. Hun må gøre noget, også selv om det er med fare for sin egen sikkerhed.

Jules er fra en anden verden. Hun er en af de rige damer, der burde holde en Filippinsk tjenestepige. Det gør hun dog ikke, men hun har svært ved at falde til. Hun er flyttet til Singapore sammen med sin mand og efterladt sin verden og job i England. Der var hun en jordemoder, der hjalp og gjorde nytte. Her er hun en af de fine, som skal finde fodfæste og agere i en verden af priviligerede mennesker.

Pigekammeret er en fortælling, der går tæt på virkeligheden

Forfatteren, der selv har boet og været i Jules’ sted, fortæller med sine ord en historie fra den side, man normalt ikke hører noget om. Historien, der er både virkelighedstro og fascinerende, går tæt på og giver stemme til de Filippinske tjenestepiger, som ellers ikke høres. Læseren får lov at få et indblik i en ellers lukket verden. Det er fascinerende og skræmmende på samme tid. Skræmmende forhold, der ligger så fjernt for de fleste. Skræmmende, de ofre sådanne piger må gøre sig for at tjene penge at sende hjem. Men alligevel utrolig fascinerende og på samme tid interessant. Jeg fløj igennem bogen, fordi jeg hele tiden var nødt til at læse videre for at finde ud af, hvad der skete.

Absolut anbefalelsesværdig læseoplevelse.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.