Alt eller intet af Simona Ahrnstedt - Bogfinkens bogblog

Alt eller intet af Simona Ahrnstedt

Sponsoreret indlæg

Alt eller intet af Simona Ahrnstedt - Bogfinkens bogblog

Anmeldereksemplar fra forlaget

Bogfinken bogblog - 5 ud af 5

Titel: Alt eller intet // Forfatter(e):  Simona Ahrnstedt // Forlag:  Flamingo // ISBN: 9788702257519 // Serie: – // Udg. dato: 04-06-2018 // Sideantal: 411 // Original titel: Allt eller inget // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Lexia Vikander er tekstforfatter på et reklamebureau, og hun elsker sit arbejde – selvom hun ikke altid føler sig godt tilpas ved siden af sine polerede, åleslanke og sundhedsfikserede kolleger. Derudover er hendes arbejdsplads i oprør, for en ny ejer har taget over, og rygtet siger, at der er en kæmpe fyringsrunde på vej.En aften sidder Alexia på en bar og forsøger at drukne sine bekymringer i alt for mange lyserøde drinks. Ingen flirter med hende, og hun føler sig helt igennem mislykket. Men pludselig sidder han ved siden af hende. Den smukkeste mand, hun nogensinde har set. Adam Nylund er forstadslømlen, som blev administrerende direktør, og er kendt for sin hensynsløshed. Nu er han kommet til Stockholm for at rydde op i selskabets nye reklamebureau. Egentlig har han ikke tid til andet end sit arbejde, men kvinden på barstolen ved siden af er svær at stå for. I hvert fald indtil hun giver ham et fordrukkent kys og kaster op på hans sko. Mandag morgen mødes de igen. Lexia og hendes nye chef: Adam.

Det har taget mig rigtig lang tid at skrive denne anmeldelse. Ikke fordi jeg ikke vidste, hvad jeg skulle skrive. Mere fordi jeg havde – har – rigtig meget på hjerte omkring den. Og måske svært ved at få det nedfældet. Den gjorde kæmpestort indtryk på mig.

Alt eller intet handler om meget mere end kærlighed

Lexia Vikander er den buttede pige, som endelig har fundet sin plads i arbejdslivet. Hun er tekstforfatter på et reklamebureau, og det passer hende fint. Hun kan skrive og trives med det. Arbejdet er perfekt. Det er hendes åleslanke kolleger til gengæld ikke. Og nu venter en fyringsrunde grundet ny ejer. En aften på en bar, hvor bekymringerne skal druknes, får hun lidt for mange drinks i sin selvmedlidenhed. Hun ender med at kysse en helt ukendt fyr og alt er fint. Indtil næste dag, hvor den ukendte fyr viser sig at være hendes nye chef. Samtidig venter en ny og ekstremt vigtig kampagne, som kommer til at betyde en hel del.

Alt eller intet af Simona Ahrnstedt - Bogfinkens bogblog

“Jeg vil gerne tale om, hvordan det er at være tyk.
(…)
Om, hvor sygt det er, at vi i reklamebranchen bidrager til at nedgøre mennesker, der ikke er normal-slanke. Om, at størstedelen af alle de mennesker, man ser på reklamer, er hvide. At mere end 90 procent af alle kvinder, vi viser, er slanke og unge, selvom vi alle ved, at det ikke er sådan, verden ser ud.”

Hvorfor gjorde bogen så stort indtryk på mig?

Det gjorde den, fordi den rammer hovedet på sømmet. Det samfund, vi lever i, er så fokuseret på kroppe, vægt og hvad der er rigtigt/forkert. Jeg er selv overvægtig og oplever bodyshaming og mobning på daglig basis, selv som voksen. Ikke det man nødvendigvis tænker på, når man tænker på mobning, men små kommentarer, grin og snakken bag ens ryg. Derfor gjorde det så stort indtryk at Simona Ahrnstedt, som jeg synes er en helt fantastisk romanceforfatter, skabte en historie, der tog så hårdt fat på emnet.

Jeg kan relatere SÅ meget til Lexia Vikander, at det var næsten skræmmende, så derfor følte jeg måske også ekstra med hende igennem bogen. Men lige netop den kampagne, som Lexia kommer til at arbejde på var… Vigtig. Fordi det handler om kropspositivisme. At hylde alle kroppe. At acceptere alle kroppe. Både de slanke, buttede og tykke. Og måske lige så vigtig er den modstand, Lexia oplever i forbindelse med kampagnen. Fordi det er sandt. Den modstand er præcis det, man som overvægtig møder i samfundet. At hvis man er tyk, er man forkert. Så skal man ændre sig. Helst gemme sig. Der er ikke plads til én. Man er ikke god nok.

“Leo pegede på et billede. “Det der kan vi da ikke bruge. Vi vil jo have, at folk skal se op til modellerne. Hvem kan se op til det der?” “Men det er jo netop, hvad kropspositivisme handler om,” sagde Lexia. Hendes puls var hurtigere, men hun havde kontrol over sin stemme. “Men kunden kan da ikke mene alvorligt, at vi skal bruge fede modeller? For det er vel det, du mener med at være kropspositiv?” Leo havde løftet hånden og lavede anførselstegn i luften omkring “positiv”. “Folk der forherliger en usund livsstil og glorificerer overvægt. Er det den vej, du synes, vi skal gå?” spurgte Leo.”

Alt eller intet af Simona Ahrnstedt - Bogfinkens bogblog

Alt eller intet er vigtig

“En krop som denne nedgøres konstant. I medierne, i samfundet, i debatten. Og vi i reklamebranchen er med til det. Vil vi virkelig det?
(…)
Forskning viser, at psykisk sygdom rammer mennesker, der skammer sig over deres vægt. At jo mere kritik en tyk person udsættes for, jo mere vil vedkommende stige i vægt. Yngre og yngre mennesker bliver påvirket af kropshetz. Folk dør af anoreksi, begår selvmord af skam, fordi vi i reklamebranchen bidrager til at vise et ideal, som næsten ingen mennesker kan opnå. Vi er nødt til at vise alle typer af kroppe. Vi er nødt til at knuse de forkerte normer, ikke forstærke dem.”

Simona Ahrnstedt giver stemme til den tykke pige. Hende, der ofte gemmes i et hjørne og som vi helst ikke snakker til, men gerne om. Hende, der er forkert og som burde ændre sig. Hun gør hende til en stærk pige. Eller giver hende modet til at være en stærk pige. Igennem fortællingen blomstrer hun op, til hun til sidst knejser med nakken og siger “Fuck jer!”.
Bogen ramte et ømt punkt hos mig, og der blev fældet tårer undervejs. Jeg synes, det er en vigtig fortælling, og den er absolut anbefalelsesværdig.

1 tanke om “Alt eller intet af Simona Ahrnstedt”

  1. Pingback: Kommende udgivelser #9 – efteråret 2020 ~ Bogfinkens bogblog

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.