Hyggen - historien om en gårdnisse af Lars-Henrik Olsen - Bogfinkens bogblog

Hyggen – historien om en gårdnisse af Lars-Henrik Olsen

Hyggen - historien om en gårdnisse af Lars-Henrik Olsen - Bogfinkens bogblog

★★★☆☆

Hyggen er ikke en julenisse. Han er en gårdnisse. En gårdnisse er en sagnfigur, man troede på i gamle dage. Man mente, han boede på høloftet, og at han var med til at passe på gården, især dyrene i stalden. Han sov om dagen og var vågen om natten. Som løn for arbejdet skulle han have en skål grød, helst hver aften og med en klat smør. Gårdnissen var lunefuld. Han var ikke til at spøge med!

Titel: HYGGEN – historien om en gårdnisse // Forfatter(e):  Lars-Henrik Olsen // Forlag:  Carlsen // ISBN: 9788762602472 // Serie: – // Udg. dato: 2016 // Sideantal: 164 // Original titel: – // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Jeg har et minde fra folkeskolen omkring højtlæsning. Jeg kan mindes, vi ét år i december fik læst højt af vores klasselærer. Bogen, hun læste op, var Hyggen. Jeg kan absolut ikke huske historien fra dengang, men jeg kan bare huske at det var hyggeligt hver dag i december. Derfor satte jeg mig for at “genlæse” bogen her som voksen.

HYGGEN – historien om en gårdnisse er ikke så julet, som man skulle tro

Nogle ting er bare ikke det samme, når man er voksen, som da man var barn 😉 Hvor jeg husker historien som julet og hyggelig, faldt den mig for moderne og egentlig overhovedet ikke julet. Størstedelen af bogen rummer små historier, anekdoter og fortællinger fra Hyggen til drengen, som bor hos Fru Larsen i Hellerup. Drengen, jeg ikke tror, vi egentlig får navnet på, bor hos Fru Larsen, fordi hans familie er på hospitalet. Han skal nemlig have en lillebror. Hos Fru Larsen bor den tidligere gårdnisse Hyggen. Han er lunefuld og fuld af løjer. Ikke mindst er han fuld af historier om alt fra familiemedlemmer til gamle bekendte gård-, kirke og andre former for nisser. Undervejs kommer både de to og ikke mindst hunden Rolf ud på mange eventyr.

For mig var der ikke helt jul nok i bogen. Den foregår i december, men det eneste jul i den er næsten da vi når den 24. december og det bliver jul. Det var dog god underholdning med alle de spøjse historier, forfatteren har fået kreeret. Ikke helt julet nok til mig som voksen desværre, men en klassiker.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.