Danmarks Titanic - historien om den største danske skibskatastrofe af Søren Flott - Bogfinkens bogblog

Danmarks Titanic af Søren Flott

| Sponsoreret indlæg |

Danmarks Titanic - historien om den største danske skibskatastrofe af Søren Flott - Bogfinkens bogblog

★★★★★

Titel: Danmarks Titanic – Historien om den største danske skibskatastrofe // Forfatter(e):  Søren Flott // Forlag:  Storyhouse // ISBN: 9788711699089 // Serie: – // Udg. dato: 14-11-2018 // Original titel: – // Læst på: Dansk

Bogfinken bogblog

Jeg anede ikke noget om den største danske skibskatastrofe. Jeg havde aldrig hørt om S/S Norge. Historien om emigrantskibet der sank i sommeren 1904 var fuldstændig ukendt for mig, men jeg var opslugt.

S/S Norge – Danmarks Titanic sank på vej til Amerika med håbefulde mennesker

i 1900’erne udvandrede mange mennesker fra Danmark, Norge og andre lande mod Amerika. I håb om en bedre tilværelse, tog mange på deres livs rejse på tværs af atlanten. Nogle kunne ikke blive i deres hjemland Rusland, andre måtte rejse fordi, de var jøder. Nogle helt andre ville prøve lykken i udlandet. Fælles for dem var at S/S Norge var ét af de skibe, der kunne transportere dem på rejsen. Det var et ældre ombygget skib, som havde mere fokus på antal rejsende frem for komfort og sikkerhed. Reglerne var ikke så skrappe, så eksempelvis behøvede der blot være “et passende” antal redningsbåde. Noget, der en sommerdag i 1904 blev fatalt for skibets mere end 700 passagerer.

Norge havde plads til 251 i bådene af de 795 passagerer og besætningsmedlemmer. Om bord på Titanic havde bådene kapacitet til 1.178. Havde bådene været fyld op den aprilnat i 1912 kunne lige godt halvdelen af Titanics ombordværende have været reddet – for Norge gjaldt det ikke engang en tredjedel.

Danmarks Titanic er en fascinerende og sørgelig historie

Jeg kendte som nævnt intet til skibsforliset, S/S Norge eller omstændighederne. Jeg havde faktisk aldrig hørt om skibet eller katastrofen. Derfor var jeg meget spændt på at læse fortællingen. Allerede fra første side stod det klart, at det her var ikke fiktion. Det var ægte. Det var notater, interviews, avisudklip og reelle fakta formuleret i en fortælling, der på én gang var enormt fascinerende og samtidig enormt sørgelig. Jeg blev fanget af omstændighederne og fortællingen. Jeg blev ked af det, på passagerernes og de pårørendes vegne. Jeg blev også vred på deres vegne – vred på regelmagerne og myndighederne, der ikke gjorde noget, før efter Titanics forlis otte år senere. Og egentlig også trist over, at dette forlis og katastrofe er gået så meget i glemmebogen. Det var en fascinerende, skrækkelig historie. Forfatteren Søren Flott har virkelig gjort et godt stykke arbejde med bogen. Den indeholder enormt meget fakta og indsamlet data videregivet på en interessant og forståelig måde spundet ind i en fortælling.

Hvis 635 mennesker omkom i en ulykke om bord på et dansk skib i dag, ville der være væg til væg-dækning af nyheden på alle platforme, og man ville uden tvivl mindes en så stor katastrofe længe efter, men når det gælder emigrantdamperen S/S Norge, findes der ikke så meget som en mindeplade herhjemme for de 200 mænd, 237 kvinder og 198 børn, der forsvandt i dybet med det synkende skib om morgenen den 28. juni 1904.

Læs bogen. Lad os holde liv i minderne om de mange mennesker, der mistede livet i 1904 på S/S Norge.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.